Hvad er ophavsret?

At have en ophavsretlig beskyttelse betyder, at det kun er dig, der må bruge og sælge noget specifikt materiale.
Det kan være, at du har taget et billede til din blog. Det billede er dit, og såfremt det kan betegnes som et ‘værk’ (det, der kaldes værkshøjde), så er det beskyttet af ophavsretsloven.

Hvad er et 'værk'?

Opretshavsloven siger, at et ’værk’ er ophavsretsligt beskyttet, når det kan anses som litterært eller kunstnerisk. Men hvad betyder det egentligt?

Det giver god mening, at et maleri (næsten) altid vil være et kunstnerisk værk, fordi det er unikt, og er et resultat af kunstnerens kreative vilje. Men det samme gælder faktisk også de fleste fotografier, sange, tekster og lignende.

Det, det betyder, er i virkeligheden bare, at det skal være originalt.

Ophavsret, fotografi

Foto af Alexy Almond fra Pexels

Hvad er omfattet af ophavsretsloven?

Det er en lang liste, når det kommer til, hvad der er omfattet af ophavsretsloven. Det er lige fra kunstneriske eller litterære værker, musik, fotografier, billedkunst, bygningskunst, landkort til edb-programmer.

Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i, så er du i tvivl, kan du kontakte os for en uforpligtende vurdering af dit ophavsretlige problem.

Hvornår er ophavsretsloven brudt?

Er du kommet frem til, at dit materiale er omfattet af ophavsretsloven, betyder det, at det kun er dig, der må bruge og sælge det – du har altså eneret til materialet. Det vil være et brud på ophavsretten, hvis andre bruger dit materiale, uden du har givet dem lov.

Oplever du, at dette sker, kan du kontakte os, så vi kan hjælpe dig med at køre en sag på brud af din ophavsret.

Hvad er et brud på ophavsretten værd?

Der er mange faktorer, der afgør, hvad man kan kræve i betaling for et brud på ophavsretten.

Der kan skelnes mellem godtgørelse/kompensation og erstatning for brud på ophavsretten, da der er forskellige forhold, der afgør, om der er tale om det ene eller det andet – eller begge dele.

Man kan altså ikke hurtigt lige komme frem til et beløb, som bruddet på ophavsretten er værd, men vi kan hjælpe dig med en vurdering heraf.

Bliv kontaktet

Send os en besked, hvis du vil høre mere. Du kan også bare give os et kald på 71 74 74 50.

Vi glæder os til at høre fra dig!